Kwaliteit
De volledige organisatie is verantwoordelijk voor het leveren van kwaliteit. Kwaliteit van dienstverlening en kwaliteit van de relaties met klanten en andere belanghebbenden staat hierbij voorop.
Veiligheid
Veiligheid is binnen Geonius topprioriteit. Verantwoorde, gezonde en veilige werkomstandigheden van eigen medewerkers en derden zijn belangrijk. Ons VCA**-certificaat heeft de basis gelegd, maar het opbouwen en behouden van een goede veiligheidscultuur binnen de organisatie gaat nog een stap verder.
Daarom hebben wij een eigen visie ontwikkeld, Veiligheid Is Prioriteit (VIP), waarin onze waarden en veiligheidsregels verankerd zijn. Onze veiligheidscultuur is gericht op proactiviteit; onze medewerkers krijgen veel verantwoordelijkheden en hebben daarin de ruimte om proactief te handelen. Regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu worden zo goed mogelijk nageleefd. Op het werk, onderweg, op projecten en zelfs in de privésfeer.
Milieu
'Geonius en zijn medewerkers hechten groot belang aan een respectvolle omgang met mens en milieu.'
De directie van Geonius heeft dit opgenomen in de identiteit van haar organisatie; de verantwoordelijkheid voor het milieu nemen wij zeer serieus. Binnen de huidige bedrijfsvoering besteden we daarom extra aandacht aan energiebesparing en milieubewustzijn. Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat de activiteiten en middelen die nodig zijn om onze werkzaamheden uit te voeren milieurisico’s kunnen veroorzaken.
Het milieubeleid van Geonius heeft als doel het identificeren van de significante milieuaspecten binnen de organisatie om de milieueffecten te beperken en continue verbetering op het gebied van milieu te realiseren. Het beheersen en verbeteren van de milieuprestaties is belangrijk voor de organisatie zelf, voor onze opdrachtgevers en voor onze omgeving. Door het reduceren van de CO₂-uitstoot dragen wij bij aan de zorg voor mens en milieu in de toekomst.
Naast de ISO 14001 certificering zet Geonius België in op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Om die doelstelling waar te maken, engageren we ons samen met de collega’s van Geonius Nederland in de CO2-Prestatieladder (zie Skao.nl). Dit is een instrument om bedrijven aan te zetten tot CO2-bewust handelen in de bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten.
De CO₂-reductiedoelstellingen van Geonius zijn verwoord in de Geonius Carbon Footprint. Sinds 2018 brengt Geonius, naast jaarlijks, ook halfjaarlijks de CO₂-emissies van zijn activiteiten in kaart. Zo kunnen de voortgang in de emissie-inventaris, de doelstellingen en de voortgang op deze doelstellingen nog beter gemonitord worden. De relatieve wijziging in CO₂-uitstoot wordt op jaarbasis vergeleken met 2015 als basisjaar.
CO₂-footprint
Geonius brengt halfjaarlijks de CO₂-emissies van haar activiteiten in kaart. Zo kunnen de voortgang in de emissie-inventaris, de doelstellingen en de voortgang op deze doelstellingen goed gemonitord worden. De relatieve wijziging in CO₂-uitstoot wordt steeds vergeleken met 2015 als basisjaar.
> CO₂ Footprint over het jaar 2017
> CO₂ Footprint over 1e helft 2018
> CO₂ Footprint over 2e helft 2018
> CO₂ Footprint over het jaar 2018
> CO₂ Footprint over 1e helft 2019
> CO₂ Footprint over 2e helft 2019
> CO₂ Footprint over het jaar 2019
> CO₂ Footprint over 1e helft 2020
> CO₂ Footprint over 2e helft 2020
> CO₂ Footprint over het jaar 2020
> CO₂ Footprint over 1e helft 2021
> CO₂ Footprint over 2e helft 2021
> CO₂ Footprint over het jaar 2021
> CO₂ Footprint over 1e helft 2022
> CO₂ Footprint over 2e helft 2022
> CO₂ Footprint over het jaar 2022
> CO₂ Footprint over 1e helft 2023
> CO₂ Footprint over 2e helft 2023
> CO₂ Footprint over het jaar 2023
> CO₂ Footprint over 1e helft 2024
> CO₂ Footprint over 2e helft 2024
> CO₂ Footprint over het jaar 2024
Geonius stelt zich ten doel om in het jaar 2030 haar relatieve CO₂-uitstoot per fte met 55% te hebben gereduceerd ten opzichte van het basisjaar 2015. Om dit te bereiken wordt ingezet op het terugdringen van de CO₂-uitstoot van de mobiliteit van scope 1 en scope 2. Het reductiepercentage is opgebouwd uit een beoogde relatieve reductie per fte:
- in scope 1 van 50,36% t.o.v. het basisjaar 2015
- in scope 2 (incl. business travel) van 76,13% t.o.v. het basisjaar 2015
De uit de doelstelling voortvloeiende maatregelen worden in de bedrijfsvoering doorgevoerd en op de projecten. De doelstelling wordt continu gemonitord waarbij de voortgang wordt vergeleken met de vastgestelde meetmomenten uit het actieplan. Indien nodig worden (tussentijdse) doelstellingen aangepast.
Het streven is een waardevol verbeterproces te realiseren t.a.v. CO₂-uitstoot en prestaties van de grootste CO₂-verbruikers te stroomlijnen en te optimaliseren. Geonius heeft sinds 2016 het certificaat op niveau 3 van de CO₂-Prestatieladder (PDF) behaald.
De CO₂-reductiedoelstellingen van Geonius zijn opgenomen in de Geonius Carbon Footprint.
Het energiebeleid van Geonius is verwoord in de Geonius Energiematrix (SKAO CO₂-Prestatieladder eis 3.B.2) betreffende monitoring, opvolging en continue verbetering van de energie-efficiëntie.
Voor zowel scope 1 (directe emissie) als 2 (indirecte emissie) worden voortdurend nieuwe ideeën c.q. alternatieven voor CO2-reductie onderzocht middels diverse werkgroepen en overlegstructuren.
Heeft u een goed idee of heeft u een vraag over de CO₂-uitstoot? Laat het ons dan weten via kvd@geonius.nl.
Geonius timmert goed aan de weg qua personele bezetting en projecten, maar probeert daarbij ook de balans met de CO₂-uitstoot vast te houden. In onderstaande tabel is de CO₂-uitstoot van geheel 2021 inzichtelijk gemaakt per item voor scope 1 en scope 2.